Blauwe energie – Een revolutionaire Nederlandse vinding

Goed nieuws voor wie zich zorgen maakt over onze (schone) energievoorziening: Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht ontdekten hoe makkelijk en duurzaam blauwe energie gewonnen kan worden en in een groot deel van de Nederlandse energiebehoefte kan voorzien.

Blauwe energie is energie die je kunt opwekken door het mengen van zoet en zout water. Als je weet dat zout water een hoge concentratie ionen heeft en zoet water een lage concentratie ionen, kun je je voorstellen dat er door het mengen van de twee watersoorten een spontane stroom ontstaat. Met moderne nano-materialen kan die stroom omgezet worden in energie.

Vanuit de Rijn stroomt er bijvoorbeeld ongeveer 2200 m3 zoet water per seconde de zee in. Als daar wat mee gedaan wordt, is dat gelijk aan vier gigawatt aan energieproductie, oftewel twee keer de Amercentrale (een grote elektriciteitscentrale). Ook de Afsluitdijk kan een goede bron zijn voor blauwe energie. De winning van blauwe energie is ook nog eens nagenoeg duurzaam, eigenlijk ‘groen’.

Deze ogenschijnlijk simpele uitvinding is een sensationele doorbraak en gaat nog een belangrijke rol spelen. In theorie is het mogelijk om in bijna een derde van de hele Nederlandse energiebehoefte te voorzien. Blauwe energie wordt daarom een grote concurrent van andere duurzame methodes voor energiewinning, aangezien Nederland ervoor gemaakt lijkt met zoveel plaatsen waar zoet en zout water bij elkaar komt.

Bron: welingelichtekringen.nl

Bekijk via Youtube het filmpje : Youtube film

About Author: Vergelijken Energie
Via Vergelijken-energie.com willen wij jou helpen bij het vergelijken van energie. Dit doen wij in samenwerking met Pricewise. Met passie voor het besparen van vaste lasten bloggen wij geregeld over leuke energieberichten.

Comments are closed.