Energie achterhoek verzorgd door zonneboeren

De Achterhoek kan in 2030 grotendeels voor zijn eigen energie zorgen. Daarvoor moet de helft van de agrariƫrs die in de komende jaren met zijn bedrijf stopt zonneboer worden. Dat levert 750 zonneboerderijen op, die samen voldoende elektriciteit voor 200.000 huishoudens leveren. Dat is evenveel als de energie die een grote elektriciteitscentrale op fossiele brandstof oplevert.

Zon op het erf
Dat staat dinsdag in het plan Zon op het Erf, dat de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) in opdracht van de provincie Gelderland en alle Achterhoekse gemeenten heeft gemaakt. In de komende vijftien jaar zullen ongeveer 1500 boeren in de landstreek met hun bedrijf stoppen.

Rendabel
De overheden zijn bang dat leegstand leidt tot verrommeling van de bij toeristen populaire Achterhoek. Bovendien zit in veel schuren en opstallen asbest en dat moet verwijderd worden. Zelf zonneboer worden of het erf verhuren aan een zonondernemer is voor de meeste agrariĆ«rs gunstig, aldus AGEM. Ze kunnen hun bezitting extra goed verkopen door te profiteren van tal van regelingen. Als ze zelf zonneboer worden, is de investering die daarvoor nodig is over zo’n tien jaar rendabel.

About Author: Vergelijken Energie
Via Vergelijken-energie.com willen wij jou helpen bij het vergelijken van energie. Dit doen wij in samenwerking met Pricewise. Met passie voor het besparen van vaste lasten bloggen wij geregeld over leuke energieberichten.

Comments are closed.

Vergelijken energie

Vergelijken Energie is de website als je wilt besparen op jouw energierekening.

Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze als het gaat om een Nederlandse energieleverancier.

Vergelijk via onze energievergelijker en bespaar tot 600 euro per jaar op je energierekening.