
Met de opening van Windpark Gemini in Eemshaven maandagmiddag verdrievoudigt Nederland officieel de hoeveelheid stroom van windparken op zee. De 150 windmolens in de Noordzee boven Ameland wekken samen genoeg stroom op voor 785.000 huishoudens.
Aanvankelijk zou de eerste paal voor het windpark al in 2015 de grond ingaan, maar de paartijd van de bruinvissen gooide roet in het eten. Vorig jaar zomer werd de laatste van de 150 windmolens geplaatst. Op dat moment leverden al 105 molens stroom aan het Nederlandse net.
Gemini is met het opgestelde vermogen van 600 megawatt het grootste Nederlandse windpark op zee. De eerdere parken op de Noordzee –Amalia, Luchterduinen en Egmond– hebben samen een opgesteld vermogen van 357 megawatt. Met Windpark Gemini is het opgestelde Nederlandse windvermogen op zee dus in één keer verdrievoudigd. Het is nog maar het begin van het windoffensief op zee.
Pronken met de titel ”grootste windpark” kan Gemini tot ongeveer 2020. Dan verrijzen voor de Zeeuwse kust de windparken Borssele III en IV, elk met een vermogen van 680 megawatt. Samen leveren beide parken genoeg voor 2 miljoen huishoudens.
Windpark Gemini krijgt tot 2032 –de economische levensduur van het park– in totaal 4,5 miljard euro subsidie. Die zogeheten SDE+-subsidie is voorlopig nodig om de prijs van de stroom uit het park omlaag te brengen tot prijs van de goedkope stroom van elektriciteitscentrales.
Bron: rd.nl