Lagere prijzen voor energie en brandstof drukken inflatie in 2020

De consumentenprijzen in Nederland zijn vorig jaar met 1,3 procent gestegen. Vooral voor elektriciteit en brandstoffen werd in 2020 minder betaald, schrijft het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Met name de prijzen voor energie en brandstof gingen afgelopen jaar omlaag, wat de inflatie duidelijk drukte. De prijs voor elektriciteit was vorig jaar 39,6 procent lager dan in 2019. Dit kwam vooral door de verhoging van de heffingskorting die met de energierekening verrekend wordt.

Gas was in het afgelopen jaar 2,6 procent duurder. Dit komt door verhogingen van de energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE). De gemiddelde prijs van energie voor consumenten werd in 2020 bijna 12 procent lager.

De prijs van benzine lag vorig jaar 5,2 procent lager dan een jaar eerder. Diesel was 8,8 procent goedkoper. Waar de consument in 2019 nog gemiddeld 1,647 euro voor een liter benzine betaalde, was dat afgelopen jaar 1,562 euro. De literprijs voor diesel ging aan de pomp van 1,356 euro omlaag naar 1,237 euro.

Bron: nu.nl

About Author: Vergelijken Energie
Via Vergelijken-energie.com willen wij jou helpen bij het vergelijken van energie. Dit doen wij in samenwerking met Pricewise. Met passie voor het besparen van vaste lasten bloggen wij geregeld over leuke energieberichten.

Comments are closed.