
Onderzoekers van de RUG hebben een eenvoudige manier gevonden om de energie die normaal gesproken verloren gaat in zonnepanelen toch in stroom om te kunnen zetten.
Zonnepanelen moeten precies de juiste hoeveelheid lichtenergie opvangen om goed te kunnen werken. Alleen dan wordt alle energie omgezet in stroom. Dat lukt niet altijd, waardoor zonnepanelen niet alle zonne-energie ook echt omzetten in stroom. Het is een probleem dat veel onderzoekers bezighoudt.
Hete elektronen
Een stukje achtergrondinformatie over hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. In die zonnecellen absorberen zogeheten halfgeleiders de lichtenergie van de zon. Daardoor worden ‘energiepakketjes van het licht’ (elektronen) losgestoten die zich in één richting door de cel bewegen, waardoor er stroom door de cel gaat lopen.
Als die energiepakketjes te weinig energie hebben, gaan ze dwars door de zonnepanelen heen. Als ze daarentegen te veel energie hebben, ontstaan ‘hete elektronen’ met extra veel energie, maar daarvan gaat een flink deel verloren als warmte. Lees meer…
Bron: dvhn.nl